1. november 2024 slog UFF-Humana Second Hand på Istedgade 97 dørene op, og inviterede kunderne indenfor i de  charmerende butikslokaler.

Butikken er den tredje af sin slags (i nyere tid) efter at UFF-Humana har holdt pause fra at drive butikker i Danmark i en årrække.

Her kan du se billeder fra åbningsdagen. 

IMG 20241118 WA0021

Få minutter inden åbning - Kø ned ad Istedgade.

En flot butik med fine patinerede trægulve og en stor butiksdisk.

Butikken var fyldt med "nye" varer, i form af unikt vintagetøj og -tilbehør.

Åbningsdagen var en stor succes med mange besøgende.

Du kan følge med i Butikkernes hverdag og sortiment via Instagram eller Facebook

 

 

N.B. Nedenstående er skrevet som kommentar til en artikel om Tekstilaffald bragt i Jyllandsposten d. 9. september 2024. Artiklen er desværre bag betalingsmur, men vi henviser istedet til denne kortere artikel fra TV2 news, der i høj grad baserer sig på førnævnte artikel.

Skrevet af: Kaj Pihl, Miljø- og genbrugsvejleder i UFF-Humana

Danmark har fået en tiende affaldsfraktion: Tekstilaffald. At indføre en ny affaldsfraktion tager tid – ligesom at falde til i en ny klasse. Det sker ikke på én dag.

I artiklen ”Der indsamles tøjaffald som aldrig før – i flere kommuner bliver halvdelen eller mere brændt” af Jonas Hvid og Lars From behandles et meget aktuelt problem, ovenikøbet på baggrund af en god del research og med inddragelse af flere forskellige interessenter, men fuldstændig uden kontekst.

Konteksten, som artiklen forsømmer at nævne, er gennemførelsen af Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, som blev vedtaget med overvældende tilslutning i juni 2020. Klimaplanen er den ramme, man bør indsætte tekstilaffaldsindsamlingen i.

FØR Klimaplanen havde Danmark ingen obligatorisk indsamling af tekstilaffald. Godt 40% af det brugte tøj, som folk i Danmark skilte sig af med, blev indsamlet til genbrug. Det meste af det resterende blev brændt (med energiudnyttelse).

I DAG, med Klimaplanen, indsamler kommunerne i Danmark tekstilaffald særskilt, som Klimaplanen kræver. Godt 40% af det brugte tøj, som folk i Danmark skiller sig af med, bliver stadig indsamlet til genbrug. Resten bliver dels indsamlet af kommunerne med henblik på genanvendelse, dels smidt væk sammen med restaffaldet og brændt (med energiudnyttelse).

Jyllands-Postens artikel fremhæver, hvor lidt af tekstilaffaldet fra en række kommuner, der faktisk bliver genanvendt og hvor meget, der bliver brændt. Et relevant spørgsmål i den forbindelse er, hvorfor det er sådan – et spørgsmål, som artiklen ikke kommer ind på. Som modtagere af tekstilaffald, vil vi imidlertid gerne komme med et bud:

Med Klimaplanen har mennesker i Danmark fået en betydelig opgave i at opdele det brugte tøj, som de vil skille sig af med, i genbrugeligt til indsamlingsorganisationerne, genanvendeligt til kommunernes nye indsamling og ubrugeligt til restaffaldet.

Ikke alle kommuner er helt færdige med at opbygge og gennemføre den nye indsamling af tekstilaffald. Og ikke alle indbyggere i Danmark er helt sikre på, hvordan de skal opdele deres brugte tøj korrekt. Indsamling og håndtering af tekstilaffald er stadig en ret ny udfordring, vi er ikke så gode til det endnu, men vi lærer os det, og vi kan blive bedre til det.

Gennemførelse af Klimaplanen er en kæmpe udfordring, både for indbyggerne i Danmark, for kommunerne og for genanvendelsesindustrien, som stadig er under udvikling. Var forventningen, at Klimaplanen skulle lykkes fuldstændigt fra den ene dag til den anden?

Næppe! I hvert fald forudså Miljøstyrelsen nogle udfordringer og etablerede derfor Tekstilaffaldspartnerskabet kort tid efter vedtagelsen af Klimaplanen.

Tekstilaffaldspartnerskabet var sammensat af kommuner, affaldsselskaber, indsamlingsorganisationer, virksomheder, eksperter og konsulenter, der alle havde viden om og erfaringer med håndtering af tekstiler og som var ivrige efter at udveksle og blive klogere. Partnerskabets opgave var sådan cirka denne: Hvordan får vi det til at fungere?

Omtrent da Tekstilaffaldspartnerskabet ophørte, tog Københavns Kommune initiativ til endnu en undersøgelse, kaldet FUGT partnerskabet. På det tidspunkt var Københavns Kommune begyndt at indsamle tekstilaffald til genanvendelse, og det var tydeligt, at en hel del af tekstilerne var våde og derfor ubrugelige. FUGT partnerskabet skulle undersøge, om man ved at affugte de våde, men rene, tekstiler kan redde noget af det til genanvendelse eller måske genbrug, og om det kan betale sig. FUGT partnerskabet færdiggør sin afsluttende rapport inden årets udgang.

Så vidt konteksten. Masser af udfordringer og få svar. Masser af meninger, få erfaringer. Vi har en ambition om at løse problemer, prøve noget nyt, gøre noget på en bedre måde. Vi lærer og bliver bedre. Vi starter med at gå i Folkeskolen, ikke som professorer på Syddansk Universitet.I Jyllands-Postens artikel forbliver det er uklart, hvornår der tales om tekstiler, der er henholdsvis:

  • Genbrugelige, og dermed ikke er affald. Skal ikke genanvendes og slet ikke brændes.
  • Genanvendelige, og dermed er affald. Kan ikke genbruges og skal ikke brændes.
  • Ikke-genanvendelige, og dermed er affald til forbrænding. SKAL brændes.

Tekstilerne skal sorteres for at man kan afgøre hvilken kategori, de tilhører.

UFF-Humana har modtaget og sorteret tekstilaffald til genanvendelse indsamlet af en række kommuner siden Klimaplanen blev vedtaget. Vi er klar over, at kommunalt indsamlet tekstilaffald endnu kun udgør en del af alle de tekstiler, der indsamles i Danmark. Sammensætningen af tekstilaffaldet varierer fra kommune til kommune og med forskellige typer indsamlingsområder, indsamlingsmetoder og sandelig også med vejret (vådt eller tørt).

Det er en kompleks affære, og at alle tekstiler kommer i den korrekte kategori, afgøres som sagt gennem sortering. Derigennem har vi fået ny viden om hvad mennesker i Danmark afleverer til indsamlingen og hvor godt eller dårligt forskellige indsamlingsmetoder fungerer. Vi ved, at en del af tekstilaffaldet er ikke-genanvendeligt og skal brændes.

Det er nyttigt at komme frem med mange forskellige løsningsforslag og at få dem vurderet og efterprøvet. Forbrænding og CO2 fangst hører med her. Det samme gør sortering i overensstemmelse med affaldshierarkiet. Det er en lavpraktisk, men velafprøvet aktivitet, som har den særlige værdi, at den bygger på tillid til at mennesker bruger deres sunde fornuft, og at vi lærer noget ved at engagere os helt konkret i vigtige spørgsmål.

 Billede: Forsortering af tekstilaffald 

  

Vi søger en marketingpraktikant til UFF-Humana til starten af 2025 (vi er fleksible ift., hvornår praktikken starter og slutter).

Hvem er vi?
UFF-Humana er udviklings- og miljøorganisation, der arbejder ud fra 3 følgende hovedformål:

1) Ulandshjælp
UFF-Humanas første formål er at støtte udsatte mennesker med opfyldelse af grundlæggende behov såsom mad, tøj, bolig, uddannelse og sundhedsforhold. Det gør vi ved at donere til forskellige udviklingsprojekter i Zimbabwe, Guinea-Bissau og Namibia.

2) Miljøbeskyttelse
UFF-Humana har som sit andet formål at passe godt på vores naturlige miljø. Det gør vi ved at indsamle brugt tøj, sko og tekstiler og behandle det med henblik på genbrug.

3) Information
Det er UFF-Humanas tredje formål at oplyse om menneskers arbejde for at forbedre deres leveforhold, herunder at oplyse om de udviklingsprojekter og det miljøarbejde, som foreningen støtter. Derfor udarbejder vi forskelligt informationsmaterialer, som vi hele tiden forsøger at nytænke.

Om praktikken
Vi søger dig, som vil hjælpe os med at komme ud til et større publikum, og skabe engagement hos nye målgrupper, hvad enten det handler om at tiltrække flere kunder til vores Second Hand Butikker, skaffe flere medlemmer til vores forening, eller opdyrke nye forretningsrelationer med relevante samarbejdspartnere. Praktikken er ulønnet og skal indgå som en del af dit studieforløb.

Om dig:

  • Du går på en faglig relevant uddannelse indenfor marketing og/eller kommunikation.
  • Du motiveres af at arbejde ”i den gode sags tjeneste”
  • Du er nysgerrig på emner som SEO og annoncering
  • Du kan lide at tænke kreativt, og eksekvere på dine idéer
  • Det er en fordel, hvis du er interesseret i emner som genbrug/mode, ulandsudvikling, bæredygtighed og miljø

Eksempler på opgaver:

  • Hjælpe med at planlægge og eksekvere forskellige marketing-tiltag
  • Lave opslag og strategier til vores sociale medier
  • Vedligeholde vores hjemmeside og skrive artikler
  • SEO-analyse og optimering af vores hjemmeside
  • Produktion af kort video-materiale til SoMe m.m.
  • Lave diverse markeds- og konkurrentanalyser
  • Bidrage til planlægning og afvikling af in house-events

Vi tilbyder:

  • Et hyggeligt og vedkommende arbejdsmiljø
  • En praktik med høj grad af selvstændighed/muligheden for at stå på egne ben og få praktisk erfaring med dit fagområde.
  • Månedlige opfølgningsmøder med din tilknyttede praktikvært
  • Muligheden for at arbejde for en vigtig sag

Praktisk
Send os dit CV og en motiveret ansøgning, hvor du fortæller, hvorfor du skal være vores nye marketing praktikant – kom gerne med forslag til, hvilke områder du mener, at vi med fordel kunne arbejde på sammen, i løbet af din praktik.

Adressen for praktikken er Sandvadsvej 1, 4600 Køge.

Vores kontor ligger 15 minutters gang fra Køge Nord St., der er godt forbundet via både S-tog og Regionaltog.

Hvis du har spørgsmål om stillingen, er du velkommen til at kontakte Informationsmedarbejder Katrine Leth på telefon: 28 66 36 12 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Som medlem af The Federation Humana People to People er vi stolte af, at dele deres "Progress Report 2023".

Gennem sine 29 medlemsorganisationer arbejder Humana People to People for at beskytte planeten, opbygge fællesskaber og understøtte mennesker. Fremskridtsrapporten viser, hvordan forskellige initiativer og programmer hjælper med at forbedre menneskers tilværelse i dag, og sikre dem en lysere fremtid.

Vi sender gerne et eksemplar af rapporten til dig, der ønsker at have den i printet udgave (skriv en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.).

Du kan også læse rapporten her. 

I denne udgave af nyhedsbrevet kan I som sædvanligt læse om UFF-Humanas aktiviteter i Danmark, Guinea-Bissau og Zimbabwe. Vi skriver blandt andet om at have haft besøg fra Kenya og Ghana, samt vores oplevelser fra messen LOOP-Forum i København og Folkemødet på Bornholm.

Du kan også læse om leder Else Hanne Henriksens rejse til Zimbabwe, hvor hun blandt andet besøgte Ponesai Vanhu Børnehjemmet, som vi støtter gennem en fundraising kampagne. Vi kommer derudover omkring forskellen mellem tøj til genbrug og tekstilaffald, og meget andet!

God fornøjelse, og tak forbi du læser med .

Nyhedsbrev_juli_2024.jpg

Klik her for at downloade den danske udgave af nyhedsbrevet.

Klik her for at downloade den engelske udgave af nyhedsbrevet.